www.warmteprijzen.be

De complete vergelijking van prijzen voor verwarming, waarin ook de goedkoopste brandstoffen zijn opgenomen : brandhout & houtpellets !

Als importeur van hout- en pelletkachels brengen we deze biobrandstoffen graag onder de aandacht. We bieden een 100 % transparante vergelijking van de prijzen, zodat je zelf je besparing kan berekenen voor hout of pellets.

 
  Brandhoutprijzen in België  
  Opgelet, er bestaan zeer grote verschillen in de prijzen van brandhout,
maar ook in de kwaliteit ervan. Het loont dus zeker de moeite om
bij aankoop van brandhout verschillende leveranciers te vergelijken.
En ook om nauwgezet toe te zien op de kwaliteit van het
geleverde brandhout, vooral inzake vochtigheid.


Let bij aankoop van een houtkachel wel op een hoog rendement !
 
Voeg deze website toe aan uw lijst van favoriete websites Print enkel de inhoud van deze pagina af, dus zonder de navigatie-elementen bovenaan, onderaan en rechts
Analyse van de brandhoutprijzen

In onze analyse gaan we uit van de prijzen voor normaal droog hardhout, gezien niet zovele leveranciers zachthout aanbieden en niet zovele houtkachels zachthout veilig kunnen branden. Voor de omrekening gaan we uit van 544 Kg hout per losse m3 en 4,22 kWh/Kg. De oorsprong van deze parameters wordt lager op deze pagina uitvoerig beschreven.

Hiernavolgend een analyse van een telefonische enquete bij 10 brandhoutleveranciers in België, 1 per provincie, uitgevoerd op 17/1/2013. De vraag was een levering van 6 losse kubieke meter droog hardhout, inclusief transport :


Prijzen per losse kubieke meter droog hardhout, per 6 kubieke meter,
bij 10 leveranciers in België

Er zijn duidelijke belangrijke verschillen : de goedkoopste leverancier levert een prijsvoordeel op van 30 % !

De gemiddelde prijs per losse kubieke meter bedroeg 66€. Omgerekend betekent dit een energiekost van 0,0286 €/kWh. Het gemiddelde jaarverbruik van 23.260 kWh kost aldus met brandhout slechts 665 € !

Uiteraard is het mogelijk om goedkoper brandhout te vinden, als je bereid bent zelf een inspanning te doen. Zeker als je type houtkachel ook zacht hout kan branden, is het eenvoudig om gratis hout te vinden, van snoeihout uit je eigen tuin, tot de houten paletten die vele bedrijven gratis weggeven. Zo bleek uit een enquete onder 548 bezitters van massieve speksteenkachels (die probleemloos zacht hout kunnen branden) dat bijna 80 % geen probleem had om gratis hout te vinden en bijna de helft grotendeels gratis hout stookt. Dan zijn de jaarlijkse besparingen op de brandstofkosten uiteraard nog een stuk groter...

Je kan ook zelf berekenen hoeveel je met brandhout kan besparen !

 

Soorten brandhout, dichtheid en energiewaarde

Soorten hout

Zoals blijkt uit volgend overzicht is de energiewaarde per gewicht slechts weinig afhankelijk van de houtsoort. Haagbeuk, met de laagste energiewaarde, bevat slechts 10 % minder energie per Kg dan lork, met de hoogste energiewaarde :

100 % droog hout
kWh/Kg
Haagbeuk
4,8
Zilverpopulier
4,8
Wilg
4,8
Beuk
4,9
Fruitboom
4,9
Eik
4,9
Linde
4,9
Els
4,9
Acacia
5
Es
5
Berk
5
Olm
5,1
Spar
5,1
Kastanje
5,2
Tamme Kastanje
5,2
Douglas spar
5,2
Esdoorn
5,3
Kerstden
5,3
Lork
5,3

De energiewaarde van hout is dus grotendeels afhankelijk van het gewicht, en dus van de dichtheid van het hout.

Droog en vochtig hout

Voor alle vochtigheid aanwezig in het hout treedt een dubbel energieverlies op : het watergewicht draagt niet bij tot de energiewaarde en moet bovendien met de warmte uit het vuur verdampt worden. Bijzonder relevant voor de energiewaarde van hout is dus de vochtigheid :

Energiewaarde
100 % droog hout (theoretisch)
5 kWh/Kg
Normaal droog hout (15-20 % vocht)
4,22 kWh/Kg
Zomergedroogd hout (20-35 % vocht)
3,4 kWh/Kg
Vers hout (50-60 % vocht)
2 kWh/Kg

Hout 1 tot 2 jaar laten drogen is dus de boodschap !

Bij aankoop van "brandklaar" hout is het dan ook belangrijk zich te wapenen tegen leveranciers voor wie dit begrip nogal rekbaar is. Dat kan met een eenvoudige houtvochtigheidsmeter die in de detailhandel ongeveer € 20 kost, zie foto hiernaast.

Hardhout en zachthout

Deze opdeling van houtsoorten is belangrijk omdat hardhout zwaarder is dan zachthout en dus per volume-eenheid meer energie bevat.

Volgens het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Bos & Groen, weegt een volle kubieke meter eik of beuk gemiddeld 750 Kg. Berk weegt bijvoorbeeld ongeveer 600 Kg per m3 en spar slechts 380 Kg/m3. Opgelet evenwel, dit zijn niet de kubieke meters die de houtleveranciers leveren, wel volle kubieke meters !

Kubieke meter of stère ?

Een stère is een volumemaat voor gestapeld rondhout. Ze is voor te stellen als een kubieke meter die vol is gestapeld met stamstukken van 1 meter lengte. Vanzelfsprekend zit er dan zoveel lege ruimte tussen al die onregelmatig gevormde stamstukken dat er geen sprake is van een volle kubieke meter hout.

In ieder geval is een stère geen juiste maat voor gekloven brandhout. Voor brandhout wordt in de handel meestal gerekend met losse kubieke meters, d.w.z. een volume van 1 kubieke meter waarin gekloven hout los gestort wordt.

De Belgische Federatie der Bosuitbaters en Rondandelaren (FEDEMAR) hanteert voor normaal droog hardhout volgende richtwaarden :

 
per losse m3
beuk
578 Kg/m3
eik
510 Kg/m3
gemiddeld
544 Kg/m3

Opgelet : sommige handelaren werken met gestapelde kubieke meters hout, meestal verkocht per pallet. Dan gelden weer andere waarden...

Bij de omrekening van losse kubieke meter naar volle kubieke meter wordt rekening gehouden met de mate waarin het gekloven hout bij het los storten veel of weinig lege ruimte schept. Dat hangt af van de houtsoort. Zo bevat een losse kubieke meter eik wat meer lege ruimte dan een losse kubieke meter beuk.

Bijgevolg is het niet zo eenvoudig om bijvoorbeeld voor zachthout het gewicht van een losse kubieke meter te bepalen. In doorsnee zou het gaan om ongeveer 350 Kg/m3. Een kubieke meter zachthout moet aldus in doorsnee minder dan 35 % kosten dan een kubieke meter hardhout, om echt voordelig te zijn. Opgelet : zachthout kan je uitsluitend branden in kachels met een zeer goede verbranding, zoals massieve speksteenkachels.

Voeg deze website toe aan uw lijst van favoriete websites Print enkel de inhoud van deze pagina af, dus zonder de navigatie-elementen bovenaan, onderaan en rechts
WAT KOST JE kWh BRANDHOUT ?
Selecteer de houtsoort :
Geef je prijs per m3 :
JE BETAALT :
bereken je
besparing
met hout
bereken je
besparing
met pellets
Geef je mening op Facebook :
Tulikivi massieve speksteenkachels
Danskan houtkachels
Calimax pelletkachels
HOXTER cv-inbouwhaarden op hout

Altech kachels in speksteen

APTO inbouwhaarden op maat
Lohberger houtgestookte fornuizen
AQUA-INSERT cv-inbouwhaarden en kachels op hout of hout/pellets
Logmatic houtklover

www.warmteprijzen.be is een initiatief van DUTRY & CO, Jagershoek 10 - 8570 Vichte - tel 056 77 60 90 - zie ook www.dutry.be

Meer info over Dutry & Co, invoerder van Tulikivi, Danskan, Altech, Lohberger, Calimax, Ecostone, Mondex, Big Green Egg, Alpina, Mondex,... Meer info over een bezoek aan de internationale toonzaal van Dutry & Co Meer info over brandhout prijzen Meer info over pelletsprijzen Meer info over aardgasprijzen Meer info over stookolieprijzen Meer info over de prijzen voor electriciteit Startpagina Verdelers van moderne kachels en haarden Klik hier voor de prijzen in Nederland